Новини

Днес – космически разговори в София Тех парк

Третото издание на “Тех Парк токс“ (Tech Park Talks) започва на 17 юни в иновационен форум “Джон Атанасов”, в „София тех парк“. Поредицата има за цел да създаде платформа за диалог между професионалисти от различни индустрии, насърчавайки споделянето на знания и опит. Форматът представлява поредица от мотивиращи, образователни, технологични и иновативни събития, съобщават от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към Българската академия на науките (ИА с  НАО – БАН).

Организатори са  „София тех парк“ и Ivan Radev Studio. В предишните издания дискусията е съсредоточена към технологичните тенденции за 2024 г. и предизвикателствата пред мениджърите в новото време. Тази година на фокус е космосът, отбелязват от ИА.

Дискусията ще засегне практическите ползи от научните и технологични усилия през вековете до днес, свързани с “покоряването на космоса“. Ще обхване и темата за приложението на космическите технологии и открития в ежедневието на хората на Земята.

Целта на дискусията е не само да бъде показано как погледът към звездите всъщност решава земни проблеми, но и да разкрие информация за нови и интересни проекти и пробиви, които предстоят да се случат в най-близко бъдеще в космическия сектор и астрономията.

Разговорът ще обхване темата за най-новите видове сателити и тяхната ключова роля на земята за редица дейности и индустрии. Ще бъде дискутирано и как космическите мисии с апарати, които се връщат с успешни експерименти и открития в областта на медицината, създаването на нови материали и биологията, ще променят науката и индустрията. Ще бъде обсъдено мястото на българската наука и бизнес в космическия сектор днес, погледнато през призмата на миналото, когато България е шестата държава в света, изпратила в орбитата двама свои космонавти.

Присъстващите ще имат възможност да научат повече за българските компании и учени, които разработват космически технологии и иновации на световно ниво, отбелязват от Института по астрономия.

Очаква се в дискусията да се включи – проф. д-р Милена Георгиева –  професор по молекулярна биология към Лабораторията по молекулярна генетика, епигенетика и дълголетие към Института по молекулярна биология на БАН. Тя е един от основателите на стартъпа ЕPIX.AI, който разработва иновативен подход за забавяне на стареенето. Автор е на многобройни научни публикации в реферирани международни списания. Ръководител и участник е в редица научно-изследователски проекти към национални и международни агенции. Член е на Съюза на учените в България, на Европейската федерация на биохимичните дружества и на Международния съюз по клинична епигенетика.

Очаква се в разговора да участва и д-р Виктор Данчев – технологичен директор (CTO) в EnduroSat, българска компания за производство на наносателити и реализиране на космически мисии, която покори международния пазар в сектора. Данчев е доктор по теоретична физика на Софийския университет “Св. Климент Охридски“. Основните му интереси са в сферата на космическите технологии, числените методи в програмирането и техните приложения за нелинейни динамични системи. От 2016 г. е координатор на най-голямата практическа образователна програма, свързана с космическата тематика на Балканите – “Космически предизвикателства”, която подготвя следващото поколение учени, инженери и предприемачи за космическия сектор, като им осигурява работа по реални технологични проекти. Като част от тази програма, Виктор участва и в разработването на най-големия безплатен онлайн курс за космическо образование – Spaceport.

Сред участниците ще бъде и доц. д-р Камен Козарев. Той има докторска степен от Бостънския университет и е бил четири години постдокторант в Центъра за астрофизика “Харвард-Смитсониън”. Понастоящем е доцент в ИА с НАО-БАН. Изследванията му са фокусирани върху анализирането на ранните етапи на слънчевите изригвания, моделирането на ускорението на заредени енергийни частици в слънчевите коронални ударни вълни, както и в прогнозирането на космическа радиация в слънчевата система. Той разработва техники за обработка на многовълнови радио и ултравиолетови телескопични наблюдения на слънчевата активност, включително подходи за машинно обучение и Big Data. Ръководител е на проекта LOFAR-BG за разработване на българска станция на паневропейския радиотелескоп LOFAR за нискочестотни наблюдения на Вселената.

Делян Аспарухов, който е учил в Масачузетския технологичен институт, също ще вземе участие в дискусията. Той е партньор в инвестиционната компания Founders Fund, съосновател и президент на американската компания Varda Space Industries, която изгражда първите в света космически фабрики. Преди да се присъедини към Founders Fund, той е бил директор в Khosla Ventures, ръководител на отдела за растеж в Teespring, и основател на компанията Nightingale в областта на медицината и здравеопазването. На 21 февруари 2024 г. спускаемата капсула на Varda Space Industries – W-1 кацна в пустинята в северната част на Юта, САЩ, след осем месеца в орбитата, където са били разработени нови медикаменти. С това компанията му става третата, която успява да изстреля и върне на Земята невредим космически кораб след орбитален полет.

Запазете си място

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us