Новини

Днес се навършват 65 години от първото изкачване на връх Еверест

На днешната дата през 1953 година двама души едновременно стават първите, изкачили най-високата точка на Земята – връх Еверест. Това са новозеландецът Едмънд Хилари и непалският шерп Тензинг Норгей. Тогавашната девета британска експедиция към върха се е състояла от над 400 души – основно носачи и шерпи, и двадесетина алпинисти. Ръководител на експедицията е Джон Хънт. Едмънд Хилари и Тензинг Норгей изкачват най-високия осемхилядник през Южното седло.

Покоряването на „Еверест“ за първи път в историята на човечеството се случва близо 100 години след измерването му от британската топографска агенция в Индия, когато Радханат Сикдар изчислява, че това е най-високият връх на света. Той е наречен на ръководителя на службата сър Джордж Еверест, но е известен още като Джомолунгма (от тибетски – „Богинята-майка на света“) или Сагарматха (от непалски – „Високо в небесата“).

Височината на „Еверест“, която е известна и до момента – 8848 метра, е официално обявена едва през 1955 г. от индийска страна. По-късно, през 1975 г. стойността се потвърждава и от китайска страна. И в двата случая е взета височината на ледената шапка, а не на скалната основа.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us