Новини

Днес ще се проведе дискусия за новото райониране на страната

Днес ще се проведе дискусия за новото райониране на страната.

Началото ѝ ще бъде поставено от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Във форума ще участват депутати, представители на държавната администрация и местната власт, бизнеса и научните среди. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

В момента България е разделена на шест райони от ниво 2 – Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен и Югоизточен. Предложението на Междуведомствената работна група с участие на експерти от различни институции е да се направят промени, като за целта се предлагат 3 варианта – с 6, 5 и 4 района. Всеки от тях има своите плюсове и минуси, предимства и недостатъци, затова предложенията ще бъдат обект на широко обществено обсъждане през следващите месеци и едва когато се чуят всички мнения, всички позиции и аргументи, ще бъде взето решение. В края на 2018 г. ще бъде избран най-добрият модел за България.

Целта на промяната е да бъдат създадени силни и жизнени райони, които да са добре географски обособени и стабилни по отношение броя на населението. Промените трябва да създадат и по-добри условия за европейско финансиране в предстоящия програмен период.

Дискусионният форум, който ще започне в 13 часа, ще се проведе в „София Тех Парк“ на бул. „Цариградско шосе“ № 111, в партера на сградата „Лабораторен комплекс“.

Общественото обсъждане на районирането от второ ниво на страната ни продължава и в портала за обществени консултации. Коментари и становища се приемат до сряда, 28.02.2018 г. Адресът е: https://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=3264.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us