Новини

ДНК като GPS


Идеята за създаване на карта по данните от ДНК не е нова.

Учени от университета в Тел Авив по Молекулярна микробиология и биотехнологии, заедно с група изследователи от калифорнийския университет в Лос Анджелис, дават ново значение на термина „генетично картографиране“. Използвайки нов модел на генетичните черти за хората от всяка точка на света, учените са разработили метод, наречен SPA (Spatial Ancestry analysis – пространствен на анализ на произхода) за по-точно определяне на георгафските корени на хората. Методът показва с точност произхода на предците и разкрива историята на миграционните движения на различни човешки и животински популации.

В човешкия геном съществуват точки наречени SNP, които се проявяват по различен начин при всеки човек. Този точки са мутирали в миналото и тази мутация е била предадена на голяма част от популацията в даден регион. Типа на мутациите днес варира в зависимост от географския произход на прадедите ни.

Новият метод може да осигури информация с приложение в редица генетични изследвания –  проучването на болест, обхващаща определен регион, например.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us