Новини

До 28 февруари гласуваме в конкурса „Европейско дърво на годината“

До края на месец февруари може да се гласува в тазгодишното издание на конкурса „Европейско дърво на годината“. Финалистите са 15 многовековни дървета от България, Хърватска, Белгия, Чехия, Франция, Унгария, Литва, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Словакия, Испания и Обединеното Кралство.

Българският претендент е 300 годишен дъб-цер в трънското село Рани луг. Дъбът е висок над 20 метра, а обиколката му е 5,64 м. Само за две години се е увеличила с 14 см, разказа местният жител Божидар Асенов.

Дървото се намира до двора на църквата „Свети Николай“. В миналото под сянката на цера местните правели ритуала „отгрибане на сугреби“, който се практикувал при наличие на обриви, твърдят местни жители.

Гласуването в конкурса е отворено до 28 февруари. За целта трябва да се изберат две дървета и да се потвърди вота чрез активиране на връзка, получена на посочен електронен адрес. През последната седмица, от 22 до 28 февруари, резултатите ще бъдат скрити и поддръжниците на конкурса няма да виждат актуалното класиране. Победителите в тазгодишния конкурс ще бъдат обявени на церемония на 19 март в Брюксел.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us