Новини

До края на лятото язовир „Пловдивци“ ще бъде въведен в експлоатация

Очаква се язовир „Пловдивци“ да бъде въведен в експлоатация до края на лятото. Прогнозата е на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова, която в петък посети Смолянска област.

Язовирът е пълен в целият му обем от 2,45 млн. куб. м, остава да се въведе в експлоатация пречиствателната станция, за да започне неговата реална експлоатация, уточни заместник-министър Крумова. От ВиК – Смолян увериха, че не се предвижда увеличение на цената на водата за абонатите, след използване на язовирните води за ВиК мрежата.

Предвижда се след пускането в действие на яз. „Пловдивци“, съоръжението да осигурява питейна вода за общините Мадан и Рудозем. На по-късен етап се планира да се включат Златоград и Неделино, тъй като според Малина Крумова проектният капацитет на язовира позволява захранването на четири общини, снабдявайки до 40 хил. души с питейна вода. Съоръжението е изградено в рамките на съвместно споразумение между МРРБ и Световната банка. Проектът е на стойност 47,4 млн. лв. Предстоят довършителни строителни работи по обекта, както и осигуряване на допълнително електрозахранване.

Според заместник-министъра е намерено решение на въпроса за подмяна на 27-километровия водопровод от Пловдивци до Мадан, за което са необходими около 18 млн. лв.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us