Новини

Доклад: НАСА се проваля в защитата от астероиди

Усилията на американската космическа агенция НАСА за проследяване на астероиди, които може да са опасни за Земята, и за разработване на стратегии за защита, са определено недостатъчни, твърди 39-страничен доклад на главния инспектор на космическата агенция генерал Пол Мартин.

През 2005 г. Конгресът възложи на НАСА да създаде програмата „Близки до Земята обекти“, за да следи и каталогизира астероиди и комети с диаметър над 140 м, които се доближават на 45 милиона километра до Земята. 90 процента от тях трябва да бъдат каталогизирани до 2020 г. Целта е планетата ни да бъде защитена от евентуална опасност.

Повечето близки до Земята космически обекти се разпадат преди да достигнат повърхността й. Има обаче изключения като 18-метровия метеор, който озари небето над Челябинск през 2013 г. и причини значителни щети.

Докладът твърди, че Програмата за близки до Земята обекти трябва да е по-добре организирана и управлявана, а и служителите й да са повече.

Завеждащият научните мисии на НАСА, бившият астронавт Джон Грънсфелд, се съгласи със забележките и увери, че проблемите ще бъдат отстранени.

НАСА е каталогизирала и определила орбитите на над 11 000 астероида от 1998 г. Това обаче са само 10% от предполагаемия им общ брой. Целта да бъдат обхванати 90% до 2020 г. няма да бъде изпълнена.

Автор

Теодора
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us