Новини

Докторантите, студентите и специализантите с по-високи стипендии

На вчерашното си заседание правителството одобри отпускането на допълнителни средства в размер на 1,5 млн. за 2018 г. за стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации на Българската академия на науките за 2018 г. Стипендиите ще се предоставят на докторанти, които са български граждани и граждани на държави-членки на Европейския съюз и на Европейското икономическо пространство, приети във висши училища и научни организации в страната, субсидирани от държавата, с изключение на докторантите на свободна докторантура. Това съобщиха от информационната система на правителството.

Целта е средствата да окажат положително въздействие за привличането и задържането на младите учени в страната, както и за реализацията на докторантите като качествени изследователи и преподаватели. Същевременно се очаква те да допринесат за изпълнението на приоритетите, заложени в националните стратегически документи за развитие на науката и образованието.

Увеличението влиза в сила от 1 юли и ще бъде от 200 до 500 лева, в зависимост от активността на научната дейност, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от „Дарик“радио. Вълчев е и вносител на предложението за допълнителните средства за стипендиите.

Ректорите на държавните висши училища и ръководителите на научните организации ще отговарят за разпределението на допълнителните средства. Правилата ще бъдат разработени от специална комисия, включваща представители на докторантите.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us