Новини

Дрон дезинфекцира обществени места

Ирландски учени от университетите на Голуей и Лимерик са разработили дрон, който в автономен режим стерилизира повърхности на обществени места с ултравиолетова светлина, допринасяйки за ограничаване на разпространението на коронавируса, предаде ТАСС, позовавайки се на RTE.
Дронът ще функционира главно през нощта, когато наоколо няма хора.
Миналата година същите учени осъществиха първия по рода си проект за доставка на инсулин с дрон. Поредното им новаторско решение предвижда безпилотният летателен апарат да доставя ултравиолетова светлина.
Медицинската индустрия отдавна разчита на почистването с ултравиолетова светлина, която е вредна за хората и трябва да бъде доставяна в силно контролирана среда.
Поради тази причина дронът ще функционира нощем, когато на предвидените за почистване обществени места няма хора. Безпилотният летателен апарат има предварително зададен маршрут, който да следва, за да доставя стерилизиращата ултравиолетова светлина. Когато приключи работата си, дронът ще се връща за презареждане, за да се подготви за следващия тур.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us