Новини

Двама саудитци на частно на МКС

Частна космическа мисия отведе двама саудитски астронавти до Международната космическа станция (МКС), съобщи АФП. Капсулата на „СпейсЕкс“ се скачи в понеделник с с МКС. На борда й има четирима души.

Частната мисия е организирана от американската компания „Аксиом Спейс“. Раяна Барнави, която е учен, стана първата саудитка в космоса. Али Ал-Карни, вторият саудитски астронавт, е боен пилот.

За първи път саудитски астронавти достига до МКС.

„Беше невероятно пътуване“, каза командирът на мисията Пеги Уитсън, която е опитен астронавт на НАСА. Уитсън е била на МКС три пъти преди настоящата мисия. „Това е най-плавното скачване, което съм имала до момента“, коментира тя по време на видеовръзка.

Четвъртият член на екипажа е американският предприемача Джон Шофнър.

Около два часа след скачването люкът на капсулата ще бъде отворен, за да позволи на четиримата членове на екипажа да влязат в МКС. Те ще се присъединят към седмина други астронавти – трима руснаци, трима американци и един представител на ОАЕ.

Ракетата на „СпейсЕкс“ излетя от Флорида в неделя, а пътуването до МКС, която лети над Земята с 28 000 км в час, продължи 16 часа.

Тази мисия, носеща името „Ей Екс-2“ (Ax-2) е втората изцяло частна, достигнала до МКС. Първата беше през април 2022 г.

Членовете на „Ей Екс-2“ ще останат около 10 дни на МКС, където трябва да проведат около 20 научни експеримента.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us