Новини

Две фирми обжалват избора на изпълнител на тол системата

Две от шестте фирми, участници в тръжната процедура за избор на изпълнител на тол системата у нас са подали жалби. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на изслушване от депутати в Народното събрание.

Министърът коментира, че след запознаване с жалбите, държавата ще пледира за бързо произнасяне на институциите и компетентните органи, най-вече Комисията за защита на конкуренцията и за да се избегне ново забавяне на процедурата, ще бъде поискано предварително изпълнение на договора с фирмата – изпълнител.

„Знаем, какъв риск поемаме, но нямаме нито ден за губене“, беше категоричен регионалният министър и допълни, че за пет месеца нещата по тол системата са придвижени почти до необратим край, а екипът е готов да направи всичко необходимо да изпълни поетия ангажимент от следващата година системата да бъде въведена.

По закон когато се обжалва решението за определяне на изпълнител, възложителят може в срока за представяне на становището по жалбата да поиска от КЗК допускане на предварително изпълнение на обжалваното решение. Искане за предварително изпълнение, направено след този срок, не се разглежда от КЗК. Възложителят следва да мотивира искането си и да приложи доказателства в подкрепа на твърденията си.
КЗК се произнася по искането за допускане на предварително изпълнение с определение в закрито заседание в 3-дневен срок от получаване на становището.
КЗК допуска предварително изпълнение на решението за определяне на изпълнител по изключение, когато това се налага, за да се осигури животът или здравето на гражданите, да се защитят особено важни държавни или обществени интереси, включително такива, свързани с отбраната и сигурността, или ако от закъснението на изпълнението може да последва значителна или труднопоправима вреда. Предварително изпълнение не се допуска, когато е мотивирано с икономически интереси, свързани с разходи за отлагане изпълнението на договора или с провеждането на нова процедура за възлагане на поръчката. Комисията допуска предварително изпълнение на решението за определяне на изпълнител във всички случаи, когато би се застрашило сериозно изпълнението на мащабна програма в областта на отбраната или сигурността, която е от съществено значение за интересите на страната.
Определението, с което КЗК се произнася по направеното особено искане подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 3-дневен срок от съобщаването му на страните. Върховният административен съд се произнася по определението в закрито заседание в 14-дневен срок от образуване на производството по частната жалба.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • ЕК започва наказателна процедура срещу България
  ЕК започва наказателна процедура срещу България

  Европейската комисия съобщи днес за четири наказателни процедури срещу България. Процедурите са в областта на прането на пари, борбата с измамите със средства от ЕС,

 • Земята се сдоби с нова Луна
  Земята се сдоби с нова Луна

  Астрономи откриха нова квазилуна Земята – космическо тяло, което обикаля около нея, но гравитационно е свързано със Слънцето, съобщи „Дейли мейл“. Космическият обект, наречен 2023

 • КНДР пуска военен сателит в орбита
  КНДР пуска военен сателит в орбита

  Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Йо-чен заяви, че първият военен разузнавателен сателит на Пхенян скоро ще влезе в орбита, предаде Ройтерс, цитирана

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us