Новини

Две картографски промени: Турция си сменя името, Индонезия си сменя столицата

Две промени в политическата карта на света трябва да нанесат картографите след днешния ден.

Властите в Турция ще ребрандират имиджа на страната в света, съобщават местните медии. По-рано този месец президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че международно признатото име на страната се променя от „Turkey“ на „Turkiye“, съобщава TRT. Според него думата „Turkiye“ най-добре изразява „културата, цивилизацията и ценностите на турската нация“.

Именно такова е и наименованието на страната и на турски език. Страната приема името, след като получава независимост от западните сили през 1923 г., които временно я окупират. До тогава европейците са я познавали като Османска държава, а след това – под много вариации на думата „Турция“. Най-употребяваното име беше латинското „Turquia“, а най-присъстващо беше „Turkey“.

Съгласно речника на Кеймбридж думата „Turkey“ се определя като „нещо, което пада лошо“, както и „глупав“ или „смешен човек“. Повечето от хората в Турция са на мнение, че наименуването на държава според нейната местна вариация има смисъл и съответства на целите на страната за определяне как другите трябва да я идентифицират. Предвижда се с цел укрепване на бранда „Turkiye“ терминът „Türkiye“ да се използва във всички видове дейности и кореспонденция, особено в официални отношения с други държави и международни институции и организации, вместо „Turkey“, „Turkei“, „Turquie“ и други подобни.

В същото време в другия край на света Индонезия си сменя столицата. Главният административен град вече ще бъде не Джакарта, Нусантара. Той се намира в провинция Източен Калимантан на остров Борнео. Решението е на депутатите от долната камара на индонезийския парламент.
Идеята за нова столица датира от 2019 г. За изграждането на нов национален административен център пък бяха отделени 32 милиарда долара, но заради ковид пандемията проектът бе временно спрян. Плановете на правителството са всички строителни работи да завършат в рамките на две години.

Последната подобна промяна беше с ребрандирането на името на Холандия в Нидерландия.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us