Новини

„Джеймс Уеб“ засне директно планета извън Слънчевата система

Астрономи използваха телескопа „Джеймс Уеб“, за да заснемат за първи път директно кадър на планета извън Слънчевата система, съобщи НАСА на сайта си.

Екзопланетата е газов гигант. Изображението, видяно през четири различни светлинни филтъра, демонстрира как мощната инфрачервена техника на телескопа лесно може да заснема светове извън Слънчевата система и да насочва специалистите за бъдещи наблюдения, които да допринесат за повече информация за тях.

„Това е повратен момент не само за „Джеймс Уеб“, но и за астрономията изобщо“, каза Саша Хинкли, преподавател по физика и астрономия в университета на Ексетър, Великобритания и ръководител на наблюденията с голям международен екип.

„Джеймс Уеб“ е международен проект на НАСА в сътрудничество с Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция.

Заснетата екзопланета HIP 65426 b е с маса от шест до 12 пъти повече от Юпитер. Тя е на 15-20 милиона години. Астрономи са открили планетата през 2017 г. с помощта на инструмента SPHERE на Европейската Южна обсерватория в Чили и са я заснели тогава с къси инфрачервени светлинни лъчи. Наблюдението с „Джеймс Уеб“ с дълги инфрачервени лъчи разкрива нови детайли, които базираните на Земята телескопи не са в състояние да уловят.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us