Новини

Екоминистърът оттегли заповедта си за изключване на 10 дка от „Витоша“

Министърът на околната среда и водите Нено Димов оттегли заповедта си, с която от границите на Природен парк „Витоша“ се изключваха два имота с обща площ 10,39 дка. Това съобщиха от ведомствената пресслужба.

Заповедта за изключването на имотите от парка е обнародвана в брой 1 от 02.01.2018 г. на „Държавен вестник“. В съобщението на министерството е посочено, че „имотите са изключени от границите на природния парк в изпълнение на две съдебни решения на Върховния административен съд от 2016 и 2017 г. С решенията на съда е отменен отказът на министъра на околната среда и водите да изключи тези имоти от територията на парка“.

Като основание за оттеглянето на заповедта е постъпила жалба до Върховния административен съд от сдружение „Коалиция Природа България“, съобщават от министерството. В жалбата на екосдружението били изложени доводи, че въпреки решенията на Върховния административен съд, компетентният орган е трябвало да извърши нарочна проверка дали описаните имоти имат характеристиките на защитени територии.

Министърът е решил да назначи повторна проверка за изясняване на случая, се посочва още в съобщението.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us