Новини

Експерт: Еко къщите са бъдещето


Eкспертът от Енергийната агенция Rhein-Taunus в Mайнц, Германия, Матиас Унат заяви, че да строиш в България, в повечето от случаите означава да заливаш тревни площи и детски площадки с бетон и да превръщаш гората в ламперия. Според него екологичността все още не е норма в страната, но много скоро ще стане такава.

В България има бум на ново строителство през последните години, а енергийно ефективното строителство е непопулярно, коментира той. Все пак новината, че в България ще се строи първият комплекс от еднофамилни нискоенергийни сгради е обнадеждаваща. Общо 15 къщи край София ще отговарят на изискванията за енергоефективност и използване на слънчева енергия.

Според Унат до 2015 г. строителството на пасивни къщи ще се превърне в норма. Пасивните къщи са с разход от 1,5 литра нафта на кв. м., или 1,5 куб м. газ на кв.м. За сравнение 20-30 литра нафта е разходът при старото строителство. Пасивната къща е сграда, която практически би трябвало да се отоплява и охлажда сама, без участието на активни отоплителни или охладителни системи. Това се постига с внимателно планиране и куп специализирани системи и изисквания към сградата. Изисквания към тези къщи са много добра изолация и компактна форма. Около 20-25% от загубите на топлина се дължат на лоши уплътнения. Високият клас дограма, ориентация на сградата на юг и максимално използване на слънчевата енергия са други изисквания. Според стандарта за „пасивна къща“ се използват възобновяеми източници за топла вода – слънчеви колектори или термопомпи. Повечето сгради са с носеща дървена конструкция и външна облицовка от дърво. Истината е, че строителството на една енергийноефективна сграда е много по-скъпо с около 15-20% по-скъп.

В Германия строителството на екосгради се насърчава, като 2-2,5% е лихвата на потребителски кредити за енергийноефективно строителство.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us