Новини

Експерт: Градовете трябва да са „умни“, за да се управляват лесно

Изкуственият интелект е неразделна част от моделите за “умен град”, а София също има концепция за превръщането й в такъв. Всички големи градове вече стават все по-сложни и събират повече данни, поради което няма начин да бъдат управлявани добре, без тази информация да се обработва светкавично от различни алгоритми. Това заяви пред Радио София Елица Стоилова, съосновател на UMNI, компания, която се занимава с разработки на чатботове с разговорен изкуствен интелект. Няколко интересни проекта правят впечатление в тази област по света, посочи Стоилова.

Правителството на Сингапур и „Майкрософт“ работят върху създаването на чатботове за автоматизацията на различни обществени услуги. Очаква се дигиталните сътрудници да бъдат внедрени в сайтове на различни институции и да могат да обслужват клиенти на различни езици.

Много градове и общини в САЩ вече разполагат със свои чатботове, а Американската имиграционна служба USCIS използва своя чатбот „Ема“ още от 2015 година, за да автоматизира голяма част милионите обаждания годишно по въпроси, свързани с гражданството и имиграцията.

Отделът за социални услуги в Ню Йорк обслужва над 3 милиона граждани и приема десетки хиляди заявки всеки месец. Той използва платформа за самообслужване, която дигитализира и автоматизира голяма част от рутинните задачи и услуги на отдела, с цел да се намали трафика в офисите на отдела и личното присъствие за подаване на заявки.

 Питсбърг инвестира от 2012 г. в разработката автоматизиран софтуер за оптимизация и контрол на трафика. Градските отдели за контрол на движението могат за да наблюдават в различни точки на града и да използват изкуствен интелект, за да контролират и настройват системите за трафик в града, като по този начин се съкращава времето за пътуване, броя на спирания и времето за чакане.

Пожарно-спасителния отдел на Атланта дори и учени от три американски университета са разработили софтуер за прогнозни анализи, чрез който може да бъдат определяни на сгради, при които имат по-голяма вероятност от пожарни инциденти. Програмата Firebird е използва исторически данни за 5 поредни години за 58 променливи като площ на имота, честота на пожар, размер на сградата, структура на сградата за да прогнозира риска от пожар за 5000 сгради. Софтуерът е предвидил 73% от пожарите.

А на другия край на света – в Китай, се изграждат 500 „умни“ града. За един от тези градове, се разработва план да бъде управляван изцяло от изкуствен интелект, свързан с мрежа от сензори. Алгоритмите ще получават информация за всичко, което се случва в града от времето до навиците на гражданите какво и къде хапват. Предвижда се движение с автономни автомобили, роботи да разнасят храна, вратите да разпознават хората и да се отварят автоматично, а столовете в офисите да се пренареждат сами за всяка бизнес среща според нуждите. Проектът се казва “Облачна долина” и трябва да приключи след 3 години.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us