Новини

Еквадор хвърли дрони срещу плъховете на островите Галапагос

Еквадор даде старт на програма за унищожаването на плъховете на Галапагоските острови, които застрашават уникална местна птица – единствената в света нощна чайка.
Присъствието на плъховете на архипелага, отстоящ на около 1000 километра от еквадорското крайбрежие и кръстен на прочутите галапагоски костенурки, засяга местните екосистеми – място за гнездене на ендемични морски птици, сред които фрегати и уникалната галапагоска чайка, се посочва в изявление, направено от Национален парк „Галапагос“.
Планът за изтребването на гризачите е в ход от няколко дни на остров Северен Сиймор и съседното островче Москера.
Програмата цели да бъдат унищожени гризачите от видовете Черен плъх и Сив (норвежки) плъх, които от няколко години владеят и се множат в тези части от архипелага.
Служители на парка, които обхождат пеша вулканичните острови, вече са разпръснали 3000 килограма отрова. В борбата е отбелязана и световна премиера – включването на дронове, които пускат отровни примамки за гризачите.
„Използването на дронове ни позволява да бъдем по прецизни и същевременно намалява разходите за изтребването на инвазивните гризачи“, казва Карл Кембъл, директор на организацията Айлънд консървейшън, която подкрепя програмата.
Началната фаза на проекта ще продължи до края на месеца. През следващите две години – времето, преценено като необходимо за унищожаване на плъховете, периодично ще бъдат правени контролни проверки. За изчезването на плъховете впоследствие ще свидетелства появата на кактуси и други растителни видове.
Галапагоските острови, включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, притежават уникална ендемична флора и фауна, и същевременно са една от най-крехките екосистеми на планетата.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us