Новини

Електронното управление реално през 2020 г


Поредна стратегия отлага създаването на работеща цифрова администрация за 2020 г., става ясно от доклад, качен на сайта на министерския съвет.

Електронно управление и електронните услуги са присъщи на най-развитите икономически и политически държави и това е цел на България, като член на Европейския съюз, казват още авторите на стратегията и допълват, че над 700 услуги на централната администрация ще бъдат електронни след шест години.

Първенци ще са от министерство на финансите със 155 услуги, министерството на земеделието и храните – със 162 и министерство на икономиката и енергетиката със 101. В момента от 562 държавни ведомства и служби само 80 предлагат електронни услуги.

Министерство на инвестиционното проектиране  обеща до края на годината столицата да има пълна кадастрална карта в електронен вид. Електронният кадастър е гаранция за доброто електронно управление, припомнят от МИП.

Отново се припомня, че според анализ на предишния кабинет административното бреме за бизнеса, гражданите и самите чиновници се равнява на милиард евро на година, а ако заработи електронното управление ще пестим по 300 милиона евро на година.

В световния списък на ползване на електронните услуги в държавната администрация ние се намираме на незавидното 60 място от 190 страни.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us