Новини

Епископската базилика и римските мозайки на Филипопол вече са в индикативния списък на ЮНЕСКО

Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол бяха включени в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти. Това съобщиха от културното министерство.

По думите на министъра на културата Боил Банов базиликата е сред най-впечатляващите паметници по българските земи от Римската епоха и заради това от ведомството са подкрепили инициативата на Община Пловдив и Фондация „Америка за България“ за включването ѝ в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

„Благодарим за съдействието и подкрепата в изпълнението на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство“, пише директорът на Центъра за световното наследство, г-жа Мехтилд Рослер.

„За Фондация „Америка за България“ е привилегия да подкрепи връщането към живот на  Епископската базилика и мозаечните шедьоври на Филипопол, защото вярваме, че са важна част, не само от българското, но и от световното културно наследство“, каза президентът на фондацията Нанси Шилър.

Кметът на Пловдив Иван Тотев подчерта, че новината е важна не само за Пловдив, но и за България.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us