Новини

ЕС отпуска още пари за климата сътрудничи си с Китай


Европейската комисия реши да отпусне допълнителни 2 милиарда евро под формата на заеми на различни държави извън Европейския съюз за борба с измененията в климата. Средствата са в допълнение към обещаната на конференцията на ООН в Копенхаген безвъзмездна финансова помощ от 7,2 милиарда евро. Сред новите 70 държави, които ще се ползват от тези средства, са Исландия, Ирак, Либия. Парите всъщност са от натрупан резерв от 2006 г. насам. Част от помощта ще е целева – за строеж на водоснабдителна и канализационна мрежа.

Междувременно ЕС се договори с Китай за постоянен диалог по проблемите с климатичните промени, след като председателят на Европейската комисия Жозе Барозу посети китайската столица. В неговата делегация беше и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън. В бъдещите отношения между двете сили акцентът ще падне върху енергийния диалог и общата борба с климатичните промени. Пекин се е ангажирал и с борбата против протекционизма, в която ще подкрепи ЕС.

Тази среща стана на фона на друга – на екоминистрите на развиващи се страни с бързо растящи икономики – Китай, Бразилия, Южна Африка и Индия, която стана в Кейптаун. Те настояха за правно обвързващ договор най-късно до 2011 г., с който да се ограничат емисиите от парникови газове. Представителите на развиващите се страни призоваха света да не продължава да чака безкрайно САЩ да приеме климатичния си закон, за да приключат преговорите за международно климатични споразумение. Протестите бяха породени от забавянето на приемането на американския климатичен закон, предложен от администрацията на президента на САЩ Барак Обама.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us