Новини

Еврокомисията разширява възможността за подаване на анонимни сигнали срещу корупцията

Европейската комисия съобщи, че разширява възможностите за анонимно подаване на сигнали за нередности, като включи и въпросите за сливанията на дружества и за държавната помощ.

Комисията занапред ще приема данни за всички видове възможни нарушения на правилата на ЕС за конкуренцията. Адресът за подаване на сигнали остава непроменен.

Събирането на сигнали започна през 2017 г., като може да се изпращат данни например за съгласувани цени, за съмнения за нередности по обществени поръчки, както и за несправедливо изключване на кандидати по тези процедури. Гражданите ще могат да съобщават също за неправомерна държавна помощ.

Комисията отчита, че в последните години сигналите са помогнали при проверките, свързани с въпросите за конкуренцията. Годишно ЕК получава около 100 анонимни съобщения за възможни подобни нарушения.

ЕК използва криптирана двупосочна комуникация, за да получи данните и да потърси разяснения от подателя. Услугата се управлява от външен доставчик на услуги, който действа като посредник и предава само съдържанието на получените съобщения, без да препраща никакви метаданни, с които може да бъде установена самоличността на подателя, се пояснява в съобщението.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us