Новини

Европа отбелязва деня на езиците

На 26 септември отбелязваме Европейския ден на езизците. Инициативата за честването му е на Съвета на Европа и датира от 2001 г., обявена за Европейска година на езиците. Съвместно с Европейския съюз се насърчава многоезичието като важен елемент от културното наследство на континента и изучаването на езици в и извън училище. В Съвета на Европа членуват 47 държави, в това число и 28-те членки на Европейския съюз. Основната цел на международната политическа организация е да насърчава сътрудничеството в областта на човешките права, правото, демократичното развитие и културното сътрудничество.

Към поздравленията за празника се присъедини и Европейската ГНСС агенция с линк към Youtube канала си, в който има клипове на различни езици. Два от тях са на български и представят системата „Галилиео“. Ще ги намерите тук: https://www.youtube.com/playlist?list=PLoW55g8cihhImzf3RtZ7Mv_zSGrYgTgTz.

Посетителите на официалната интернет страница на Европейския ден на езиците ще намерят интересни факти, игри и календар със събития по случай празника: https://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/bg-BG/Default.aspx.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us