Новини

Европа ще създава собствено поколение дрони


Седем европейски страни формираха клуб на държавите с безпилотни самолети. Целта е Европа да се превърне в достоен съперник на американските и израелските безпилотни самолети.

Европейската агенция по отбраната е била натоварена със задачата да състави списък с изискванията от военно естество, на което трябва да отговаря безпилотната машина. Целта е да се създаде до 10 години европейски безпилотни самолети.

Клубът на страните, които ще имат безпилотни самолети, е отворен за всички европейски държави, които имат безпилотни машини. Засега в нея влизат Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Полша и Испания.

Германия вече използва безпилотни самолети, в това число конструиран в Израел „Херон 1“, за разузнавателни цели в Афганистан. По време на офанзивата срещу терористите в Мали Франция разчиташе на американски безпилотни самолети.

Европейската агенция по отбраната сега ще проучи каква ще бъде цената и технологията за създаване на безпилотните самолети. Агенцията ще изготви и доклад, който да стане основа на европейската програма за безпилотни самолети.

Безпилотните самолети са смятани за полезни за военни операции, като разузнавателни мисии, ликвидиране на терористи в отдалечени райони. Те имат и цивилно приложение, като например граничен контрол, участие в противопожарни мисии и разбира се заснемане на терени.

Страните, включили се в клуба на европейските държави с безпилотни самолети, ще инвестират в програмата. Работата по създаването на европейски безпилотни машини започва идната година.

Автор

Super User

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца
  СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца

  Компанията „СпейсЕкс“ ще изстреля нов кораб „Дракон“ за третата мисия на астронавти на Международната космическа станция (МКС), съобщи ЮПИ. Екипажът ще се отправи към МКС

 • Пътищарите и МРРБ се разбраха
  Пътищарите и МРРБ се разбраха

  Добра новина: диалогът между държавата и пътищарите бе възстановен. Разговорите за уточняване на детайлите по отношение на плащанията към компаниите, които извършват дейности по текущ

 • Мега протест на пътищарите, от МРРБ искат диалог
  Мега протест на пътищарите, от МРРБ искат диалог

  Спирането на парите за поддържане на пътищата ще доведе до образуване на огромни ями през зимата, в които хиляди хора ще потрошат колите си, коментират

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us