Новини

Европейската космическа агенция възстанови работата си

Европейската космическа агенция (ЕКА) възстанови работата на научните си мисии, която беше прекъсната заради намаляване на персонала, съобщи сайтът Спейс нюз.
Центърът за управление на космическите операции в Дармщат спря на 24 март обслужването на апаратите „Клъстър“, „Марс експрес“, „Солар орбитър“ и „Трейс газ орбитър“ от мисията „Екзо Марс“, след като един от сътрудниците се разболя от Ковид-19. Те бяха поставени в безопасен режим на работа.
Спирането на работата на „Солар орбитър“ се отрази и на НАСА, защото мисията е съвместна. Включването и калибрирането на инструментите ще отнеме известно време. Задачите за свръзка на „Трейс газ орбитър“, бяха поети временно от апаратът „Марс Одисей“ на НАСА.
Когато съобщи, че прекъсва научната работа на мисиите, ЕКА не спомена болния служител. В новото съобщение поясни, че той е бил в контакт с около 20 души в центъра два дена преди диагнозата. Те са били помолени да останат в домовете си като предпазна мярка. Цялата сграда е била дезинфекцирана за отстраняване на всякакви следи от вируса. Болният служител вече е добре, а никой от поставените в изолация не е проявил симптоми.
Много от служителите в центъра в Дармщат работят дистанционно. ЕКА е взела мерки, за да сведе до минимум контактите между тези, които още са на място. Те работят в пълна изолация.
Центърът за управление на полетите в Дармщат следи работата на 21 космически апарата.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • В навечерието на Димитровден: Арх. Комитова ще предложи 1,5 млрд. лв за пътища
  В навечерието на Димитровден: Арх. Комитова ще предложи 1,5 млрд. лв за пътища

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Коритарова заяви в навечерието на Димитровден, че заедно със строителите работят по важни теми. Димитровден е професионалният

 • В МРРБ търсят еко решения
  В МРРБ търсят еко решения

  Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на

 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us