Новини

Европейската космическа агенция възстанови работата си

Европейската космическа агенция (ЕКА) възстанови работата на научните си мисии, която беше прекъсната заради намаляване на персонала, съобщи сайтът Спейс нюз.
Центърът за управление на космическите операции в Дармщат спря на 24 март обслужването на апаратите „Клъстър“, „Марс експрес“, „Солар орбитър“ и „Трейс газ орбитър“ от мисията „Екзо Марс“, след като един от сътрудниците се разболя от Ковид-19. Те бяха поставени в безопасен режим на работа.
Спирането на работата на „Солар орбитър“ се отрази и на НАСА, защото мисията е съвместна. Включването и калибрирането на инструментите ще отнеме известно време. Задачите за свръзка на „Трейс газ орбитър“, бяха поети временно от апаратът „Марс Одисей“ на НАСА.
Когато съобщи, че прекъсва научната работа на мисиите, ЕКА не спомена болния служител. В новото съобщение поясни, че той е бил в контакт с около 20 души в центъра два дена преди диагнозата. Те са били помолени да останат в домовете си като предпазна мярка. Цялата сграда е била дезинфекцирана за отстраняване на всякакви следи от вируса. Болният служител вече е добре, а никой от поставените в изолация не е проявил симптоми.
Много от служителите в центъра в Дармщат работят дистанционно. ЕКА е взела мерки, за да сведе до минимум контактите между тези, които още са на място. Те работят в пълна изолация.
Центърът за управление на полетите в Дармщат следи работата на 21 космически апарата.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us