Новини

Европейски спътник картографира океанското дъно


Европейският спътник „Криосат“, предназначен главно да измерва дебелината на полярния морския лед, направи карта на океанското дъно. Алтиметърът на „Криосат“ може да измерва най-малките промени на морското дъно. Вариациите в морското ниво следват възвишенията и падините на дъното под тях заради силата на гравитацията. Зоните с по-голяма маса като подводните планини упражняват по-силна гравитация, привличат повече вода и това води до съвсем малко увеличаване на височината на морската повърхност.

Данните от „Криосат“ ще бъдат комбинирани с традиционното картографиране на океана, за да бъде уточнена топографията на морското и океанското дъно в глобален аспект. Спътниковите измервания са два до четири пъти по-точни от правените досега.

Автор

Super User

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

 • СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца
  СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца

  Компанията „СпейсЕкс“ ще изстреля нов кораб „Дракон“ за третата мисия на астронавти на Международната космическа станция (МКС), съобщи ЮПИ. Екипажът ще се отправи към МКС

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us