Новини

Европейската комисия одобри първия голям проект по ОПРР 2014-2020

Европейската комисия одобри реконструкцията на релсовия път на трамвай № 5 и на трасето по улица „Каменоделска“ от кръстовището с бул. „Константин Стоилов“ до крайно трамвайно ухо „Орландовци“. Втората фаза от проекта „Интегриран градски транспорт“ на Столична община включва още купуването на 13 нови нископодови съчленени трамвайни мотриси и надграждане на интелигентната система за управление на трафика и на съществуващата система за информация на пътниците в реално време. Toва съобщиха от пресслужбата на управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 –2020 г. – министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Общата стойност на проекта е 125 млн. лв., от които 107,3 млн. лв. е безвъзмездната финансова помощ по европрограмата. Проектът за интегриран градски транспорт на столицата е голям по смисъла на Регламент (ЕО) № 1303/2013 и затова управляващият орган на програмата го изпрати за нотификация пред Европейската комисия.

Проектът трябва да насърчи ползването на електротранспорта, като по този начин ще допринесе за решаване на проблемите в столицата, свързани с увеличаващия се трафик през деня, нарастващите задръствания, ниската скорост на придвижване, пътнотранспортни произшествия, високи концентрации на въглероден диоксид и други вредни емисии, шум и т.н. Изпълнението на дейностите по него ще допринесе за реализирането на цялостната стратегия за развитие на интегриран столичен градски транспорт, се посочва още в съобщението от МРРБ.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us