Новини

Европейската космическа агенция следи атмосферното замърсяване от космоса

Изстреляният в орбита на 13 октомври 2017 г. сателит „Сентинел-5П“ (Sentinel-5P), част от програмата „Коперник“ на Европейската космическа агенция (ЕКА), изпрати първи изображения за въздушното замърсяване на планетата.

Спътникът ще картира замърсители на въздуха като азотен диоксид, метан, формалдехид, въглероден окис и аерозоли. Макар и в много начален стадий на мисията си резултатите от „Сентинел-5П“ надминават очакванията. Сателитът ще покрива ежедневно територията на Земята с мониторинг на качеството на въздуха, ще предупреждава за високи нива на UV радиация, както и вулканични изригвания.

„Сентинел-5П“ е шестият работещ сателит от мисиите „Сентинел“ по програмата „Коперник“ на ЕКА. Той е ободудван със сензора „Тропоми“ (Tropomi), който представлява многоканален спектрометър. Апаратът обхваща честотни ленти в ултравиолетовия и видим спектър ( дължини на вълните 270 – 500 nm), близо-инфрачервения (дължини на вълните 675–775 nm) и късовълновата инфрачервена (дължини на вълните 2305–2385 nm).

Данните от новия спътник, както и от останалите от мисиите „Сентинел“ са достъпни публично и безплатно 3 часа след получаването им.

„Сентинел-5П“ все още е на етап пускане в експлоатация. След като премине всички първоначални тестове, ще бъде въведен в употреба.

Първите изображения от „Сентинел-5П“ в галерията:

{gallery}kam_novinite/sentinel5p:700:700:1:2{/gallery}

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us