Новини

Европейският съюз предвижда по-високи данъци за онлайн гигантите

Идната седмица европейските министри на финансите ще се срещнат да обсъдят промени в регламентите за начините на облагане с данъци на международни интернет компании от ранга на „Гугъл“ (Google) и „Амазон“ (Amazon).

Настоящата правна рамка облагодетелства онлайн компаниите срещу тяхната физическа конкуренция и лишава държавите от ценни данъчни приходи, съобщиха от естонското председателство на ЕС в документ, подготвен за неофициална среща на финансовите министри в Талин на 15 и 16 септември, цитиран от Ройтерс.

Документът предлага реформа на международните данъчни правила, за да се промени понятието “ постоянно място на стопанска дейност „, така че цифровите мултинационални компании да могат да се облагат там, където създават стойност, а не само в държавите, в които са регистрирани.

Предложението минава отвъд съществуващите данъчни принципи, договорени на международно равнище от членовете на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която включва държави от ЕС, Съединените щати, Япония и други богати страни.

Също така е по-амбициозен от предложенията, които понастоящем се обсъждат на равнище ЕС за справяне с ниските данъци на мултинационалните компании, като например обща корпоративна данъчна основа.

28-те държави-членки на ЕС имат право на вето по данъчните въпроси и някои от тях са блокирали реформи в миналото.

За да се избегне бърза негативна реакция, от естонското председателство предлагат да се обсъди въпроса в следващите месеци, за да се постигне обща позиция през декември.

Тази обща позиция на равнище ЕС трябва да бъде използвана за прокарване на промени на световно равнище, се посочва в документа.

Промени само на ниво ЕС няма да се предвиждат, освен ако не бъдат въведени глобално. Целта е да се избегне загубата на конкурентоспособност на икономиката на ЕС.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us