Новини

Евросъюзът не е готов да приеме Украйна

Държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС, събрали се на неформална среща на върха във Версай, изключват всякакво бързо присъединяване на Украйна към ЕС, но отвориха вратата за по-тесни връзки с нея, отбелязва Франс прес.
Лидерите обсъждат какви да бъдат общите европейски реакции в областта на икономиката и отбраната заради шока, породен от руската инвазия в Украйна.

„Европа се промени под удара на пандемията, тя ще се промени още по-бързо и по-силно под удара на войната“, заяви Макрон, който е домакин на срещата на върха.
Относно присъединяването на Украйна в ЕС премиерът на Нидерландия заяви, че „не съществува бърза процедура за членство в Европейския съюз“. Това изказване той направи в момент, в който Украйна подаде молба за членство с надеждата да се присъедини възможно най-скоро към съюза. „Но ние ще потвърдим нашето желание да работим интензивно с Украйна“, допълни Рюте.
„Не можем да оставим впечатление у украинците, че всичко може да се случи от днес за утре“, предупреди също и премиерът на Люксембург Ксавие Бетел при пристигането си във Версай.
„Може ли да се започне процедура по членство със страна във война? Не мисля. Трябва ли да затворим вратата и да кажем никога? Това би било несправедливо“, обобщи пък Макрон по повод въпроса за присъединяването на Украйна към блока.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us