Новини

Езерата в Антарктида се местят


Реките и планините се движат, стига да им се даде достатъчно време. Скоростта им обаче не е половин километър на година. Точно с такава скорост се преместват антарктически езера, съобщи Ню сайънтист.

Езерата по ръба на ледения шелф Джордж Шести, който е между Антарктическия полуостров и о-в Александър, са 11. Те са открити през 70-те години на миналия век. Странното им поведение е открито чак сега по сателитни снимки. Дъглас Макейл от Чикагския университет възложил на стажанти да дигитализират серия сателитни снимки на антарктически езера. Студентката Клер Барбера забелязала, че езерата се движат в сравнение със сушата. Оказало се, че се движат пет до 10 пъти по-бързо, отколкото самия шелф и то в различна посока.

„Подобно явление вероятно не съществува на друго място по света“, твърди Макейл.

Обяснението е в необичайното разположение на ледения шелф Джордж Шести – притиснат между полуострова и острова, по ръбовете му се образуват гребени и улеи. Езерата са в улеите. Водните басейни по шелфовете обикновено са признак, че те скоро ще се разпаднат, защото водата разширява съществуващите пукнатини в леда. Случаят с Джордж Шести обаче не е такъв, защото го стабилизират скалистите страни на канала между острова и полуострова.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us