Новини

Филм за Боян Петров взе награда в Тренто

„Отново съм тук“ за Боян Петров получи голяма награда от 69-ото издание на фестивала в Тренто, Италия. Това съобщиха от екипа на филма, удостоен с приза City of Bolzano Golden Gentian Prize – за най-добър изследователски и приключенски филм.
Международният фестивал, посветен на планините, приключенията и изследванията, е създаден през 1952 г.
Лентата проследява опита на Боян Петров да изкачи Шиша Пангма, който се оказва и последният връх в кариерата на алпиниста. Именно там Боян изчезва и не е открит, въпреки спасителната акция.
Само месец след като едва оцелява след блъсване от кола, алпинистът и зоолог Боян Петров започва своето поредно възстановяване и дълга подготовка, за да довърши мечтата си – да качи всичките 14 осемхилядника. Без допълнителен кислород и три пъти преборил рак, Боян вече е изкачил 10 от тях. Сега е ред на световния гигант – Еверест. За тази цел, алпинистът започва своето пътешествие, загрявайки с най-малкия сред осемхилядниците – „джуджето“ Шиша Пангма, номер 11 в неговия списък.
Режисьорът Поли Генчева и операторът Красимир Андонов проследяват възстановяването от катастрофата и пътя на Боян Петров към заветния Еверест. „Идеята ни беше да покажем силата на духа, отдадеността и непримиримостта на Боян, който дори след тежкия инцидент не се отказа, а продължаваше да следва целта, плана и мечтите си“, разказва Генчева.
Филмът, освен за личността на Боян, е и за обединяването на няколко държави, които за първи път в историята си загърбват границите в политиката в името на спасяването на човешки живот, допълва Генчева.
Премиерата у нас ще бъде в началото на декември.

Автор

Geomedia Magazine

geomedia.bg

От категорията

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us