Новини

Финландците се ориентират най-добре в пространството, сочи ново изследване

Учени установиха, че способността за ориентация в пространството зависи от икономическото състояние, пола и възрастта на хората. За целите на изследването те са разработили мобилната игра Sea Hero Quest и по този начин са тествали над 2,5 млн. души от цял свят. В десятката на най-добре представилите се страни се нареждат: Финландия, Дания, Нова Зеландия, Канада, Норвегия, САЩ, Австралия, Холандия, Швеция и Великобритания.

Учените заключават, че най-добре се ориентират представители от държави с по-голямо икономическо богатство, а навигационната способност намалява с увеличаването на възрастта. Пространствената ориентация зависи и от степента на развитие на страната по отношение на равенството на половете. Участнитице от мъжки и женски пол от по-развитите страни са се представяли почти еднакво , докато разликите в резултатите между половете са се увеличавали в по-неразвитите страни.

Мобилното приложение е визуализирало карта с отбелязани места, до които трябва да се стигне. Играчите е трябвало да я запаметят преди да изчезне, след което да навигират до местата. В други нива е трябвало да преследват морски обитател и да се снимат с него.

Изследването е публикувано в журнала Cell: https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(18)30771-1.

gr1

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us