Новини

Фирма прави очила от събрана от морето пластмаса

Каталунската фирма Sea2See произвежда дизайнерски очила, като за всеки чифт използва 10 килограма замърсващи морето пластмаси.
В мрежите на рибарските корабчета край бреговете на Каталуния при всеки улов попадат куп пластмасови отпадъци. 90 процента от тях могат да бъдат рециклирани и по този начин морето да бъде почистено. Именно на това разчита компанията Sea2See. Тя се е споразумяла с 22 пристанища да й бъдат предавани отпадъците, уловени в рибарските мрежи, като производствена суровина.
Изданието отбелязва, че в световните океани всяка година попадат над 8 милиона тона пластмасови отпадъци. Уловените край Каталуния полиетиленови пликове и бутилки биват преработвани в пелети, които след това се разтопяват за направата на шик очилата. Те се изготвят от италианските партньори на Sea2See. Дизайнерската продукция намира много добър прием в страни като Испания, Италия, Холандия и Белгия, а в близко време ще се появи на пазарите в САЩ и Австралия.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • В МРРБ търсят еко решения
  В МРРБ търсят еко решения

  Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на

 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us