Новини

Физическият факултет на Софийския университет с обновена космическа лаборатория

Oбновената лаборатория за космически изследвания „Проф. Стефан Александров“ на Физическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ заработи. Обновяването на лабораторията е съвместно начинание между Софийския университет и фирмата “ЕндуроСат“.

През последните години – както от Националните оперативни програми, така и от кандидатстване по проекти на Европейската комисия, получихме за научна инфраструктура, лаборатории и апаратура, повече от 150 милиона, което в сравнение с преди, е наистина голям скок. Резултатът е видим в много отношения “, каза на откриването на обновената научна лаборатория ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски‘‘ проф. Анастас Герджиков. “Надявам се, че подкрепата от бизнеса винаги ще бъде и сътрудничество, а не просто едностранно дарителство’’, добави той.

ЕндуроСат  е компания, разработваща наносателити, които летят в най-ниската орбита на Земята и осигуряват достъпна сателитна връзка с множество приложения за бизнеса и науката. През 2018 г. компанията изстреля своя първи наносателит в Космоса – EnduroSat One, с размер 10 на 10 на 10 сантиметра, който още тогава излъчи първите си радиосигнали в достъпна честота. Компанията разработва цялостни сателитни платформи (хардуер и софтуер) в диапазон 1-25 кг и предлага услуги, свързани с тях, включително дизайн на мисии, асемблиране и тестване, изстрелване и операции. Освен цялостни платформи, компанията произвежда отделни подсистеми, включително комуникации, захранване, бордови компютри, структури и системи за контрол, над 150 от които оперират като част от мисиите на водещи космически компании, агенции и университети. Компанията има водеща роля в образованието и науката. Тя е основен партньор и създател на най-голямата образователна платформа за космически науки и технологии в Европа – Spaceport, както и на най-голямата практическа образователна програма за космически технологии Space Challenges. Вижте интервюто с Райчо Райчев в Геомедия.

Снимка министерство на икономиката

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us