Новини

Франция ще пази старинни градове в Албания и Македония

Осем града от Република Северна Македония са част от проекта „Знание, защита и оценка“ на старите градски ядра в Република Северна Македония и Албания, организиран от Асоциацията „Места и градове с изключителна значимост във Франция“, която през 2020 година бе един от победителите в конкурса „Готов проект / Ключ в ръка“ на министерството за Европа и на външните работи на Франция.
Както съобщиха от министерството на културата на Република Северна Македония, в този проект се включиха 16 градове от трите държави, а освен министерството на културата на Северна Македония партньор е и министерството на културата на Албания, както и Асоциацията ЗЕЛС (общност на единиците на местното самоуправление), Асоциацията на архитектите на Македония и професионалисти и експерти по културно наследство и урбанизъм от страните-участнички.
Става дума за осем града от Република Северна Македония, като това са Битоля, Охрид, Щип, Велес, Берово, Куманово, Кратово, Кавадарци. От Франция са избрани шест града: Ремс, Кале, Периге, Елбеф, Ла Реол, Болие льо Луш, а от Албания градовете са Берат и Елбасан.
Френските, македонските и албанските професионалисти с научен подход имат възможност чрез видеоконференции да се запознаят с градовете и тяхното архитектурно и културно наследство, със законодателството, което позволява проучвания и обмяна на опит в интерес на трите страни, се посочва в съобщението.
С този проект се предвиждат конкретни резултати, т.е. готови продукти, а именно инвентаризация на части от архитектурното културно наследство на старите градски центрове, изработване на информационно табло, което ще позволи чрез текст, фотографии и чертежи на няколко езика, чрез елементи със специален дизайн на градско оборудване да се представи културното наследство с включване на природното наследство, градския пейзаж, медиация с избор на инструменти и дейности, които значително ще помогнат на населението за разширяване на знанията за ценностите и красотите на техния град и за отваряне към света, се казва в съобщение на министерството на културата.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • В МРРБ търсят еко решения
  В МРРБ търсят еко решения

  Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на

 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us