Новини

Франция си прави суперкомпютър

Франция ще се снабди с един от най-мощните суперкомпютри в Европа, предаде Франс прес. Той ще е особено ценен за симулиране на климатични промени, биологични изследвания, както и за изследвания в областта на изкуствения интелект. „Двадесет и първи век е базиран изцяло върху изчисленията, за да се направят прогнози и иновации, да се вземат решения“, заяви френският министър на висшето образование, научните изследвания и иновациите Фредерик Видал на церемония по повод сключването на договор с компанията „Хюлет Пакард“, която е натоварена със задачата да построи компютъра.
Той ще е с капацитет над 14 петафлопа изчисления в секунда, т.е. 14 милиона милиарда операции в секунда. Суперкомпютърът е кръстен HPC-IA, струва 25 милиона евро и ще бъде инсталиран във Френския национален център за научни изследвания в района на Париж през второто тримесечие на годината.
Тази машина ще бъде използвана също за изследвания в областта на изкуствения интелект, поясни изпълнителният директор на центъра Антоан Пти.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us