Новини

Френски урбанист с безплатен семинар у нас утре

Семинар на тема „Културно наследство на бъдещето“ ще се състои на 19 април в София от 14:00, съобщават от Френския институт – организатор и домакин на събитието. Входът е свободен.

Филип Прост – архитект, урбанист, завършил Ecole de Chaillot, член на Националната комисия за културно наследство и архитектура, ще говори за закона за културното наследство, главните действащи лица на културното наследство, опазването на защитени сгради и управлението на историческите градски центрове.

Филип Прост е преподавател във Висшето архитектурно училище Париж – Белвил и изследовател в Парижкия институт за архитектурни, градоустройствени и социални науки (IPRAUS).

Тройната специализация – архитектура, градоустройство и наследство – му изгражда образ на архитект, постоянно загрижен по отношение на средата и историята на местата. „Заинтригуван от миналото, запленен от бъдещето“, архитектът Филип Прост поставя на централно място в работата си историческото обследване и връзката между различните епохи. От Града на електротехниците (Cité des Electriciens) в Бруей-ла-Буисиер до Парижкия Монетен двор или Ла Брикетри (La Briqueterie) във Витри-сюр-Сен, той се отнася към наследството с преклонение, но преди всичко го осъвременява – съществуващото възприема като изходен материал за основополагащи съвременни решения. В различни мащаби (от цяла местност до сценографски проект) и спрямо различни задания (строителни дейности, обучение, изследвания), за Прост важно е не толкова изграждането, колкото „да преобрази реалното, да промени живота“.

Понастоящем работи по проект за възстановяване на пристанището Вобан в Антиб и пристанището Галис в Жуан Ле Пин.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us