Новини

Геодезическа археология: Откриха точка от дъгата на Струве в Беларус

Една от точките, от която е започвало началото на построението на геодезическата мрежа на Руската империя, а също и на цяла Европа, бе открита на хълм в близост на градчето Дрисвяти в Браславски район в Беларус. Точката е част от опорните точки за създаване на първите триангулачни построения в западната част на Руската империя. Откриването на тази точка е направено след 20-годишна работа днес, след дълги високоточни измервания със съвременни методи. Всичко започва с търсенето на точки от геодезическата дъга на Струве, която е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Два века след поставянето й е изкопана от дълбочина от около 1,5 м. Открита е под слой камъни, тухлена зидария, положена още в началото на XIX век. След като потвърдиха точността на координатите чрез комуникации със сателит, участниците в „експедицията“ изградиха отново зидарията.

От експедицията се хвалят, че са открили основата, от която е изградена съвременната геодезия. От тази точка се развива съвременното определение на координатите и високоточната навигация. Тя се използва не само в геодезията и земеустроението, но и в архитектурата, за развитието на енергетиката, транспортните мрежи.

Точката е положена през 1816 г. Забележително е, че още тогава без съвременни технологии и сателитна навигация, хората са успели да я поставят съвсем точно. На територията на Беларус бяха открити още 19 точки, от които 5 са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Дъга на Струве се нарича верига от 265 геодезични знака (триангулачни точки), в които са поставени кубични каменни знаци с височина 2 м. Дъгата е създадена с цел да се определят параметрите на Земята – форма и размери. Геодезичната дъга на Струве носи името на нейния създател руския астроном от немски произход Василий Яковлевич Струве, който организира и взема непосредствено участие в измерването. Започва от Баренцово море и Хамерфест в Норвегия – недалеч от нос Нордкап (ширина 70° 40′ 11″ с. ш.), и стига до с. Стара Некрасовка, Одеска област, Украйна – близо до река Дунав (ширина 45° 20′ 03″ с. ш.), образувайки дъга на меридиана с амплитуда 25° 20′ 08″.

Тя е измервана в продължение на 40 години – от 1816 до 1855 г. Данните са обработвани в Пулковската обсерватория край Петербург и в астрономическата обсерватория в Дерпт (дн. Тарту), ръководени от Струве.

Дъгата от геодезични знаци е създадена на териториите на Руската империя и тогавашната съюзна държава Швеция (включваща по онова време и днешна Норвегия). Общата дължина на веригата е над 2820 км. Създаването на дъгата на Струве е свързано с факта, че войната от 1812 г. показва изоставане на Руската империя в създаването на надеждни и точни военни топографски карти. Решено е да се започне работа със западните граници на империята, тъй като именно там заплахата от военно нашествие е най-голяма. Финансирането е лично от императорите Александър I и Николай I. 

Дъгата преминава през днешните Норвегия, Швеция, Финландия, Русия, Естония, Латвия, Литва, Беларус, Украйна и Молдова.

В Украйна и във Финландия има най-много точки – съответно 50 и 84. Списъкът на ЮНЕСКО на територията на Беларус включва пет от най-добре запазените обекти: Чекутск, Лесковичи, Осовница в Брестска област и Лопати, Тупишки в Гродно. Референтните точки на тази мрежа са маркирани на терена по различни начини: те са направени под формата на канали в скалите, обозначени с железни кръстове, каменни пирамиди или специално инсталирани обелиски. В бъдеще местните власти ще установят табела в основата близо до Дрисвят и знак към нея от пътя. „Това е една от атрактивните точки за туристите. Ще включим това място в маршрутите за нашите гости. Ще ни трябва някакъв QR код, за да могат туристите да прочетат за това място и неговото значение с него“, заявява Александър Боданин от местната власт.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us