Новини

Геолози откриха магмено петно под Северна Америка


Китайско-американска група геолози от Института по геодезия и геофизика към Китайската академия на науките, Китайския научно-технологичен институт и Калифорнийския технологичен институт са открили следи на неизвестно досега огнище на вулканична активност: участък от литосферата с повишена температура. Изследователите са използвали данните от сеизмични станции и са анализирали разпространението на сеизмичните вълни по време на земетресението във Вирджиния на 23 август 2011 г. Те са изградили триизмерен модел и са стигнали до извода, че на дълбочина от 200 километра под повърхността се намира горещо петно магма.

Анализът е показал още, че това огнище бавно се придвижва през последните 150 милиона години от Запад на Изток през целия континент. Горещата област, която преди около 100 милиона години е била под Южна Дакота, тоест в средата на континента, с времето се е изместила на Изток, достигайки северната част на щата Вирджиния. Там траекторията на горещото петно се е променила и то е започнало бавно да се измества на Североизток, оказвайки се в крайна сметка на дъното на Атлантическия океан. Анализът на сеизмичните вълни си остава и досега един от главните методи за изследване на недрата на планетата на дълбочина над 10 километра. В районите на вулканична активност учените имат възможност да анализират състава на излизащата от голяма дълбочина магма, но до неотдавна не се знаеше с каква скорост се издига тя в кратера на вулкана.

Автор

Super User

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us