Новини

Геотермалната енергия като възможност – US компания с електричество за половин милион домакинства

Калифорнийско енергийно предприятие подкрепя най-голямото ново геотермално производство на електроенергия в САЩ – 400 мегавата чисто електричество от топлината на Земята, достатъчни за захранване на 400 000 жилища.

„Садърн Калифорния Едисон“ (Southern California Edison) ще купува ток от „Ферво Енърджи“ (Fervo Energy), базирана в Хюстън, щата Тексас, геотермална компания, съобщиха от „Ферво“. Компанията разработва 125 кладенеца в югозападната част на щата Юта.

Чисто електричество като това намалява необходимостта от традиционните електроцентрали, които причиняват климатичните промени. Ускоряването на този вид производство може да измине дълъг път до намаляване на цената на ново поколение геотермална енергия, каза Уилсън Рикс, изследовател на енергийните системи в университета „Принстън“.

„Ако покупки като тази помогнат за развитие на технологията, това ще има значително въздействие върху глобалната декарбонизация“, каза той. Декарбонизацията е изключване на дейности, които водят до производството на въглероден диоксид и метан, причиняващи климатични промени, за сметка на техника и методи, които не водят до отделяне на въглероден диоксид и метан.

Днес светът все още разчита основно на изкопаеми горива за основното производство на енергия. Тази нова сделка показва, че чистата електроенергия може да задоволи нарастващото търсене на ток, каза Сара Джует, вицепрезидент по стратегията във „Ферво“.

Първото поколение геотермални централи като „Гейзерите на Калифорния“ например се основават на горещи резервоари от пара или на много топла вода близо до земната повърхност. Такива резервоари обаче се срещат сравнително рядко.

Новите геотермални компании адаптират сондажните технологии и практики от петролната и газова индустрия за създаване на резервоари в горещи скали. Така се отключва потенциалът на геотермалната енергия на много повече места. Инженерите работят за развитието на тези технологии от години.
САЩ са сред световните лидери в използването на топлината на Земята за производство на електричество, но токът от геотермални източници все още е под половин процент от производството на ток в САЩ по данни на Енергийната информационна служба на САЩ.

„Ферво“ е пионер в хоризонталното сондиране на геотермални резервоари.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us