Новини

ГЕРБ взеха инициативата и спряха промените с АГКК

ГЕРБ взеха инициативата и изпревариха управляващото мнозинство с предложения да отпаднат редица промени в други закони, които са записани в преходните и заключителните разпоредби на законопроекта за държавния бюджет. Иронията е, че тази практика, която е критикувана от редица юристи и дори от Конституционния съд, стигна своя апогей именно при управлението на кабинета Бойко Борисов.

Заявка, че ще направи предложение в посока отпадане на тези преходни и заключителни разпоредби още на 4 февруари обяви председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ИТН Любомир Каримански. Той коментира, че ще се внесат наново като законопроекти за изменение и допълнение на съответните действащи закони, за да преминат през обществено обсъждане и чак тогава да бъдат окончателно одобрени.

Сред най-спорните предложения е и това за създаването на Държавна агенция по вписванията, която да е на подчинение на Министерския съвет и да събере в едно Агенцията по вписванията, Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК), Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ и Централния регистър на особените залози. Именно към тази нова агенция се предвиждаше да преминат съдиите по вписванията и вече да не са свързани по никакъв начин със съдебната власт, а да станат длъжностни лица по вписванията.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us