Новини

Германия планира ограничаване на субсидиите за ВЕИ


Германският министър на околната среда, опазването на природата и сигурността на ядрените реактори Петер Алтмайер поиска преразглеждане на системата на субсидии за възобновяемите енергии, смятана за причина за покачването на цените.

Алтмайер иска да започне реформа на германския закон в подкрепа на зелените енергии посредством щедри цени, гарантирани на операторите на вятърни паркове и слънчеви централи.

Разликата между тази гарантирана цена и пазарната се отразява на сметките на потребителите под форма на свръхтакса от няколко десетки милиарда евро всяка година, което буди опасения от силен скок на електроенергията в Германия. През второто шестмесечие на 2011 година средните цени на тока за битово потребление в Германия (25,3 евро за 100 кВт/ч) вече бяха сред най-високите в Европа, след Дания (29,8 евро).

Досега тази свръхтакса възлизаше на 3,5 евроцента за киловатчас, но може да скочи до 5 цента, за да се финансира най-вече силното разрастване на слънчевите инсталации. Предприятията са по-слабо засегнати поради освобождаването на много енергоемките производства от тази свръхтакса (алуминиевата, хартиената и химическата промишленост).

Високите цени се обясняват и със съсредоточаването на пазара в ръцете на четири компании, срещу което Европейската комисия най-редовно отправя критики.

Германия, която иска до 2022 г. да се откаже от ядрената енергетика, има амбицията да бъде световен пионер в енергийната сфера. Тя обаче се изправя пред технически проблеми, финансови спънки и съпротива на местно ниво срещу монтирането на нови електрически далекопроводи.

Автор

Super User

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • В МРРБ търсят еко решения
  В МРРБ търсят еко решения

  Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на

 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us