Новини

ГИС бори вируса Зика

Официалните власти в САЩ постановиха събиране и картиране на данни за разпространение на вируса Зика на територията на страната, за да се преборят с болестта. Основната работа при картирането ще бъде извършена чрез използването на ГИС софтуер на компанията Esri. Поръчката е на американското министерство на здравеопазването. Усилията са за борба с този нарастващ риск за здравето, както на местно, така и на международно ниво.

В момента в югоизточният щат Флорида е дом на над 3,6 милиона жени на възраст от 15 до 44 години, като сред тях са регистрирани повече от 300 случая на вируса Зика.

Благодарение на софтуера, властите ще създадат публично достъпна интерактивна карта, която да показва броя на случаите във всеки отделен щат. Информацията ще се актуализира автоматично всяка седмица.

Превенцията е на първо място при защитата на общественото здраве, като хората се нуждаят от информация, за да решат какви превантивни действия да предприемат, коментира главният директор на здравните решения към Esri Есте Джерати.

Вирусът Зика представлява опасност за бременните жени, като причина вродени дефект. В Бразилия над 4 000 бебета са родени с микроцефалия от октомври 2015 г. До днес.

Заразата е разпространена в 22 страни, предимно в Латинска Америка. Световната здравна организация прогнозира между 3 и 4 милиона случая през следващата година от Аржентина до южните щати на САЩ.

Вирусът се пренася от комара Aedes aegypt, разпространяващ жълтата треска. Тропическият климат е мястото, където насекомото се развива най-добре. Случаите в Европа засега са няколко.

Американска компания съобщи, че ще тества ваксината GLS-5700 върху 160 пациенти в условията на бързо разпространяване на вируса в Пуерто Рико. Това ще даде по-добра възможност да бъдат оценени профилактичните й свойства.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • В навечерието на Димитровден: Арх. Комитова ще предложи 1,5 млрд. лв за пътища
  В навечерието на Димитровден: Арх. Комитова ще предложи 1,5 млрд. лв за пътища

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Коритарова заяви в навечерието на Димитровден, че заедно със строителите работят по важни теми. Димитровден е професионалният

 • В МРРБ търсят еко решения
  В МРРБ търсят еко решения

  Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на

 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us