Глобално затопляне средно с 4 градуса по Целзий, което не е изключено в рамките на века, ще застраши до 85 на сто от районите
в света, в които се произвежда вино, съобщи Ройтерс.
Загубите могат да се намалят, като производителите се насочат към други сортове грозде, препоръчват учени от международен екип, публикували изследването си в „Протоколи на Националната академия на науките“ в САЩ.
Според тях хората и техните решения имат ключова роля в изграждането на „селскостопанска система, устойчива на климатичните промени“.
Учените са изследвали климатичната устойчивост на 11 разновидности на винени сортове грозде, които представляват около една трета от световните лозя и са разпространени във винарски страни като Франция, Австралия, Нова Зеландия и Чили.
Преминаването към сортове, които са по-устойчиви на горещини, може да съкрати загубите от 56 на сто до 24 на сто при средно глобално затопляне с 2 градуса по Целзий и до 58 на сто от 85 на сто при затопляне с 4 градуса.
Те дават пример с френския регион Бургундия, където характерните сега различни видове пино ноар биха могли да се заменят с обичащите топлината сортове като мурведър и гренаш.
Водещи страни-производители като Италия, Испания и Австралия, в които и сега е топло, са изправени пред по-сериозни загуби, предупреждават специалистите.