Новини

Година от инвазията: ООН призова Русия да спре войната в Украйна (КОИ държави как гласуваха)

Общото събрание на ООН одобри необвързваща резолюция, с която призовава Русия да прекрати военните си действия в Украйна и да изтегли войските си, предаде Асошиейтед прес.

Резолюцията бе приета със 141 гласа „за“, 7 „против“ (включително Русия, Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия) и 32 „въздържал се“, като сред тях бе и Китай.

Общото събрание се превърна в най-важния орган на ООН, занимаващ се с Украйна, тъй като Съветът за сигурност, който е натоварен с поддържането на международния мир, е парализиран от правото на вето на Русия, отбелязва американската агенция. Резолюциите на Общото събрание на ООН не са правно обвързващи, за разлика от резолюциите на Съвета за сигурност, но служат като барометър на световното мнение.

Външни министри и дипломати от повече от 75 държави направиха изказвания по време на продължилите два дни дебати.

„Западът не искаше и не избра войната и предпочиташе да насочи цялата си енергия и финансови средства към неща като ремонти на училища, борба с климатичната криза или оказване на подкрепа на социалната справедливост“, каза германската външна министърка Аналена Бербок. „Но истината е, че ако Русия спре да воюва, тази война ще приключи. Ако Украйна спре да воюва, Украйна ще свърши“.

Заместник-постоянният представител на Китай в ООН Дай Бин заяви пред събранието, че Пекин подкрепя идеята за възможно най-бързо възобновяване прекия диалог между Москва и Киев. По думите му воюващите страни трябва да преговарят и да изложат своите легитимни опасения, да обсъдят варианти, които са постижими, и да дадат шанс за скорошно прекратяване на кризата и възстановяване на мира. „Международната общност следва да положи съвместни усилия за улесняване на мирните преговори“, допълни той.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Птици оживяват като дронове
  Птици оживяват като дронове

  Странна идея е хрумнала на изследователи от Техническия университет в Ню Мексико в стремежа им да шпионират незабелязано. Те са решили да използват изпитаното изкуство

 • Деца молят за вода министъра с рисунки
  Деца молят за вода министъра с рисунки

  Деца от безводния Омуртаг подариха свои рисунки, които повече приличат на протестни плакати, отколкото на детски илюстрации, на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството

 • Какво е слънчево геоинженерство и има ли то почва… на Земята
  Какво е слънчево геоинженерство и има ли то почва… на Земята

  Учените са единодушни, че намаляването на глобалните емисии на парникови газове във възможно най-кратки срокове е от ключово значение за справяне с глобалното затопляне. Или

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us