Новини

Google на съд заради събиране на данни за геолокализиране

Калифорниец внесе във федерален съд иск срещу интернет гиганта Google за незачитане на правото на личен живот. Причината е, че дори и при деактивирането на функцията „история на локализирането“ (location history), движенията на потребителите на смартфони са били проследявани, предаде Франс прес.

Освен обезщетение с неуточнен размер, ищецът се опитва да получи право да представлява всички американски потребители на iPhone и Android, които са изключили функцията за локализиране, за да не бъдат следени техните движенията.

„Гугъл изрично уведомява потребителите на своята операционна система (Android) и приложения, че активирането на определени параметри ще възпрепятства геолокализирането им. Това твърдение обаче е невярно“, се казва в иска.

Въз основа на статия в печата, информацията която е потвърдена от университетски учени, ищецът обвинява Google, че нарушава правата за защита на личния живот.

Компанията не е коментирала случая.

След публикуването на статията миналата седмица интернет гигантът внесе промени на страницата си за техническа помощ. След последната актуализация там е уточнено, че деактивирането на историята на локализирането не засяга другите услуги за локализиране, които използва устройството.

Данни за местоположението може да се събират също при използване на услуги като карти или търсене, се посочва на сайта на Google. По-рано там пишеше, че изключването на функцията „история на местата“ означава, че нe се съхраняват данни за посетените локации.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us