Новини

Гора в небето чисти въздуха в Нандзин

milan1

milan2

milan3

milan4

milan5

Сграда ще произвежда 60 кг. кислород на ден

Съвременен Китай може да има много проблеми, но един е съществен и всепризнат – замърсяването на въздуха в големите градове. Само през последната зима в близо 40 мегаполиса властите обявиха най-висока степен на тревога, след поредици от дни с тежък смог. Не е рядкост в китайската столица Пекин да отменят за дни учебните занимания на учениците заради високото замърсяване на въздуха и да затварят детските градини.

Властите в един от големите градове в Източен Китай – Нандзин решиха да вземат сериозни мерки. Седеммилионният Нандзин е предпоследен в списъка на 28 китайски градове в класацията на екологичната организация „Грийнпийс“ за качеството на въздуха.

Сега обаче той ще стане сцена на иновация – там ще бъде изградена вертикална гора от прочулия се през 2014 г. с неговата bosco vericale италиански архитект Стефано Боери.

Днес Боери, създал високоетажни гори в Милано и Лозана, представи своя план за справяне със замърсяването на въздуха в китайския град Нандзин. Става дума за две сгради – една по-висока,около 200 м., и друга по-ниска, около 108 м. Малката ще бъде хотел Хаят с 247 стаи, а на покрива й ще има плувен басейн. Идеята е на терасите и покривите на сградите да бъдат засадени различни растения и дървета. В проекта са заложени общо 1100 дървета и над 2500 пълзящи и увивни растения. Това е третият подобен проект на Боери, но първият за Китай и изобщо за Азия.

Според Боери, небесната гора ще абсорбира над 25 тона въглероден диоксид годишно и ще произвежда поне 24 тона кислород, което в груби сметки означава, че на ден двете сгради ще произвеждат около 60 кг. кислород.

Италианецът трябва да предвиди и какво замърсяване ще причини строежа на двете сгради. Критици като архитектът Бойд Алтер коментират, че трябва да се провери колко десетилетия ще са нужни, преди дърветата да се реваншират за постройката. Той добавя, че растенията, засадени в малки пространства, съответно стават и по-малки от тези, които растат в естествена среда.

Но дори и да не реши кой знае колко проблемите със смога, хората ще са доволни от гледката в древния град по поречието.

Освен многото зеленина, в проекта е заложено в сградите да се помещават хотел, музей, екологично архитектурно училище, офиси, кафенета, ресторанти, а целият разкош да е готов 2018 г.

През 2014 г. Боери завършва започната пет години по-рано композиция от 10 декара парк в централния милански район „Изола“. Това са две жилищни сгради с височина 76 и 112 метра, целите обрасли в дървета и храсти. Авторите Стефано Боери, Джанандреа Барека и Джовани Ла Вара печелят архитектурната награда Best Highrises 2014/15 с творбата си. Те проектират сградите така, че по външната им страна в специални конструкции са засадени 730 дървета, 5000 храсти и 11 000 растения. Вместо традиционните и скучни фасади от бетон, стомана и стъкло, двата сгради ще представляват водопад от естествена зеленина.

Стойността на проекта е 65 милиона евро. Преди засаждането на растенията в течение на две години са правени проучвателни работи, като експерти ботаници и ландшафтни архитекти са определили кои видове са най-подходящи за подобен вид озеленяване. Дърветата са с височина 3,6 или 9 метра. Напояването на комплекса става с преработена отпадъчна вода от сградата, а поддържането на вертикалната гора ще е задължение на фирмата, обслужваща двете сгради.

В допълнение има соларни и вятърни инсталации, за да бъдат сградите, които имат разгърната площ от 40 000 кв.м., в максимална степен енергийно неутрални.

Bosco Verticale е част от по-голям проект – този за обновяването и развитието на централната част, известен като Porta Nuova.

Столицата на десет династии

Старата столица на десет династии Нандзин е бил няколко пъти седалище на императора, а името му значи „южна столица”. Градът е разположен и е столица на провинция Дзянсу – сред най-привлекателните дестинации за туристите в Азия. Нандзин е разположен на 300 км западно от Шанхай и на 1200 км южно от Пекин, на брега на река Яндзъ, където е изградено голямо и модерно пристанище, достъпно за морски и речни кораби. През 2008 г. „Форбс“ поставя Нандзин сред 100-те най-големи бизнес центрове. В града с обща площ от 6598 кв. км живеят около 7 713 100 души. Районът около Нандзин е богат на доста природни ресурси д добив на повече от 40 вида минерали.

За последен път Нандзин е бил столица на страната преди Гражданската война в Китай през 1949 г. Малко преди този момент историята на града е белязана от много кървави битки, като най-важната е т.нар. Клане в Нанкин (както се е произнасял тогава), когато японската армия избива 300 000 китайци – жени, деца, болни хора в центровете на Червения кръст. След 1949 г. столицата на Китайската народна република е преместена обратно в Пекин.

Хилядолетната история на Нандзин е предпоставка за огромното архитектурно и културно наследство на града. Градът винаги е бил културен център, които привлича интелектуалци от цялата страна. През вековете тук творят поети, певци, художници, писатели. Градският музей на Нандзин е първият за модерно изкуство.

Сред най-изявените забележителности на Нандзин са гробниците на династията Минг (Ming tombs), които са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство. По крайбрежието на река Кин Хуан, която е разклонение на Яндзъ, е разположен Храмът на Конфуций. Други интересни обекти са Градската стена, създадена преди повече от 600 г. и Портата към Китай.

 

Изследване: Зеленината ни прави по-добри

Проучване от Университета на Рочестър показва, че след разглеждане на природни картини и пейзажи, хората се чувстват по-близки едни с други и по-добри, готови са да дадат повече пари за благотворителна кауза и да се грижат повече за социални резултати. За разлика от природата, разглеждането на картини, изобразяващи неща, които са създадени от човека, ни правят по-себични.

Природата намалява стреса и дори природна картина в болнична стая помага да се възстановим по-бързо, отбелязва Ричърд Райън от университета в Рочестър.

В експеримента са участвали 370 човека.

Резултатите показват, че ако природата ни прави по-ориентиран към хората и по-щедри. Важно е да се създават зелени площи в градовете, защото това засилва общуването между хората и връзките им едни с друг.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us