Новини

Хъбъл засне черна дупка с опашка от звезди

Свръхмасивна бягаща черна дупка се движи в космоса с изключително бърза скорост, като оставя следа от звезди, дълга 200 000 светлинни години. Това показва революционно откритие, обявено от НАСА и цитирано от АФП.

Огромно чудовище, чиято маса е 20 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето, се носи в тъмнината и се сблъсква с облаци от газ по пътя си.

Заради невероятната сила газът се превръща в следа от звезди, които са забелязани от космическия телескоп „Хъбъл“ на НАСА.

„Смятаме, че след преминаването на черната дупка … газът се охлажда и може да образува звезди“, обяснява в разпространено съобщение Питер ван Докум, учен от Йейлския университет. „Това, което виждаме, е последицата… следите от черната дупка”.

Изследователите смятат, че газът вероятно се нагрява от сблъсъка с черната дупка, а след отминаването ѝ се охлажда, като създава звездите, наблюдавани по пътя ѝ.

Според теорията на учените преди около 50 милиона години вероятно две галактики са се слели, което е довело до появата на две свръхмасивни черни дупки, въртящи се една около друга.

По-късно трета галактика, със собствена черна дупка, се е сблъскала с тях. Така се е образувало нестабилно и хаотично трио, което в крайна сметка е изхвърлило една от черните дупки с невероятна скорост: чудовището, забелязано от “Хъбъл”, може да измине разстоянието между Земята и Луната само за 14 минути.

Всичко се е случило в далечния космос и много отдавна, когато Вселената е била на половината от сегашната си възраст.

Според изследователя от Йейлския университет откритието е направено случайно.

Използвайки телескопа „Хъбъл“, той „забелязал (…) малка следа“ от звезди, „невероятни, много, много ярки и доста необичайни“. Според Ван Докум тя не е приличала на нищо, забелязвано до този момент.

От НАСА смятат, че този вид черна дупка може да не е единствена във Вселената.

Новият космически телескоп „Нанси Грейс Роман“, чието изстрелване е планирано за края на това десетилетие, трябва да осигури много по-широк поглед към космоса и би могъл да забележи други бягащи черни дупки, които образуват звезди, отбелязва АФП.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • ЕК започва наказателна процедура срещу България
  ЕК започва наказателна процедура срещу България

  Европейската комисия съобщи днес за четири наказателни процедури срещу България. Процедурите са в областта на прането на пари, борбата с измамите със средства от ЕС,

 • Земята се сдоби с нова Луна
  Земята се сдоби с нова Луна

  Астрономи откриха нова квазилуна Земята – космическо тяло, което обикаля около нея, но гравитационно е свързано със Слънцето, съобщи „Дейли мейл“. Космическият обект, наречен 2023

 • КНДР пуска военен сателит в орбита
  КНДР пуска военен сателит в орбита

  Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Йо-чен заяви, че първият военен разузнавателен сателит на Пхенян скоро ще влезе в орбита, предаде Ройтерс, цитирана

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us