Новини

Хората на Земята са над 8 милиарда

Момиченцето Винис, родено в Тондо, Манила, на 15 ноември, бе обявено за 8-милиардният жител на планетата. Малко по-късно областният управител на арменската област Карен Саркисян съобщи, че осеммилиардният човек на Земята е бебето Арпи, родено в арменския град Мартуни в област Гехаркуник. „Съгласно данните, които бяха потвърдени и публикувани от УНИЦЕФ, в Мартунинския родилен дом в област Гехаркуник се е родил осеммилиардният човек на планетата. Това е новородената Арпи, дъщеря на Карен Закарян и Ани Комарян, жители на село Цовинар в област Гехаркуник. Бебето тежи 2,9 килограма, дълго е 49 сантиметра и е напълно здраво. Поздравления за семейството на новородената и желаем на малката Арпи безгрижно и щастливо детство и светло бъдеще“, се казва в съобщението във Фейсбук на областния управител на Гехаркуник.

Още през лятото ООН прогнозира, че 8-милиардният жител ще се роди на 15 ноември. В доклада се казва още, че през 2023 г. Индия ще изпревари Китай като най-многолюдната страна на Земята.

През 2030 г. хората на Земята ще са 8,5 млрд. души, а през 2050 г. – 9,7 млрд. души.

Но, докато някои се тревожат, че 8 милиарда души са твърде много за планетата Земя, повечето експерти твърдят, че по-големият проблем е прекомерното потребление на ресурси от най-богатите хора.

„Някои изразяват загриженост, че светът ни е пренаселен“, казва ръководителят на Фонда на ООН за населението Наталия Канем. „Аз съм тук, за да кажа ясно, че самият брой на хората не е причина за страх“.

Според прогнозите на ООН населението ще продължи да нараства до около 8,5 млрд. души през 2030 г., 9,7 млрд. души през 2050 г. и ще достигне своя връх около 10,4 млрд. души през 80-те години на ХХI век.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us