Новини

Хората в градовете – по-здрави и щастливи, сочи ново изследване

Според ново изследване хората, които живеят в гъсто населените и натоварени центрове са по-здрави и щастливи, отколкото обитателите на предградията, предаде Ройтерс. То оспорва популярното схващане, че градският живот е нездравословен.

Проучването е изготвено от специалисти на Оксфордския университет и Хонконгския университет. То обхваща 400 000 жители на 22 града във Великобритания, сред които столицата Лондон, Глазгоу и Кардиф.

Изследователите са установили, че живeeщите в търговските зони на големите градове водят по-активен социален живот и се разхождат повече от обитателите на предградията. Социалната активност прави хората по-щастливи, а благодарение на движението нивата на затлъстяване сред тях са по-ниски.

„Колкото по-компактни стават градовете, толкова по-лесно става обикалянето из тях. Гъсто населените жилищни райони често са по-добре проектирани и предлагат привлекателни дестинации. Хората стават по-независими от автомобилите си и използват обществения транспорт или ходят пеша, за разлика от жителите на по-ненаселените предградия, за които личният транспорт често е единствената възможност“, казва Чинмой Саркар от изследователския екип.

Експертът смята, че проучването ще помогне на властите да „влязат в час“ и да спрат да вярват в митове относно това какво прави един град функционален.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us